Batony proteinowe na masę?

Podziel się:

Budowa masy mięśniowej dla wielu osób jest okresem trudnym, ze względu na ilość posiłków, jakie muszą zjadać w ciągu dnia. Powiązane jest to z koniecznością noszenia dużej ilości jedzenia ze sobą w trasie, gdy pracujemy poza domem. Jednak jest pewne rozwiązanie, które skutecznie wspomaga codzienne trzymanie diety. Mowa tutaj o batonach proteinowych. W kontekście budowy masy mięśniowej, na rynku występują batony konstrukcją przypominające gainer, gdzie jedna sztuka 100g dostarcza lekko 500 kcal. Jest to bardzo dobra opcja na szybką i kaloryczną przekąskę.

Co takiego ma w składzie baton proteinowy

Batony proteinowe w swoim składzie zawierają głównie białka pochodzenia zwierzęcego. Bazują na frakcji WPC, czyli białku serwatkowym pochodzenia mlecznego. Oznacza to, że mogą one poszczycić się wysokiej jakości dodatkiem proteinowym, który w swoim składzie zawiera kompleks aminokwasów. Białko serwatkowe bogate jest w leucynę, która uchodzi za królową aminokwasów – jeżeli chodzi o stymulowanie przyrostu mięśni. Dodatek węglowodanowy, to zazwyczaj owies i poliole, które wykazują dużo mniejszą kalorycznością (1g polioli=2,5 kcal), niż konwencjonalne źródła cukrów. Na rynku spotykamy również batony z dodatkami takimi jak np.: kreatyna, co może stanowić element naszego cyklu.

Czy są smaczne?

Wszystko zależy od preferencji smakowych danej osoby i jej gustu. Większość batonów, których skład zbliżony jest do posiłku zbilansowanego, posiada spory dodatek węglowodanowy, co czyni z nich dość smaczny, słodki dodatek. Niekiedy występujący w połączeniu z orzechami, sprawiając, że czujemy się jak gdybyśmy jedli wyrób typowo cukierniczy. Nieco gorsze są w smaku batony typu low carb, jednak wybór smaku, który jest najbliższy naszym preferencjom sprawia, że jego konsumpcja nie stanowi wyzwania.

Czy jest to opcja pełnowartościowa?

Obecnie składy batonów proteinowych są dość imponujące. Jak zostało wspomniane w pierwszym akapicie, zawierają one białka pełnowartościowe, czyli takie, które dostarczają szeregu aminokwasów EAA. Oznacza to, że spożywając baton, dostarczamy kompletu białek. Dodatkowo, baton oprócz węglowodanów dobrej jakości lub mniej kalorycznych polioli, posiada funkcyjny dodatek błonnika. Błonnik odpowiada za prawidłową funkcję naszych jelit oraz wspiera rozwój bakterii probiotycznych. Niekiedy można jeszcze spotkać dodatek siemienia lnianego lub oleju mct, co dodatkowo podnosi wartość tego typu produktu.

Podsumowanie

Batony proteinowe stanowią wygodne rozwiązanie jeżeli zależy Ci na szybkim dostarczeniu dobrej jakości składników pokarmowych. Niektóre batony posiadają aż 500 kcal na 100g, co czyni z nich spory dodatek energetyczny dla Twojej codziennej diety. Wysoka jakość użytych surowców sprawia, że z powodzeniem można wykorzystać ich potencjał, nie tylko podczas sytuacji awaryjnej, ale jako urozmaicenie codziennej diety.

Oceń artykuł:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *