Carpaccio z buraka

Podziel się:

carpaccio-z-buraka

Carpaccio z buraka to prosta, smaczna i zdrowa przekąska, zarówno na co dzień jak i na rodzinny obiad czy spotkanie ze znajomymi. Danie to jest łatwe w wykonaniu, ale niezwykle smaczne i efektowne. Polecamy jako alternatywę dla tradycyjnego carpaccio z polędwicy wołowej.

Składniki na porcję dla 1 osoby:

  • 1 duży burak lub dwa mniejsze (ok. 300 g)
  • 30 g rukoli,
  • 50 g sera koziego,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego,
  • sól, pieprz, natka pietruszki lub lubczyk.

Przygotowanie:

Buraki należy dokładnie umyć, osuszyć, owinąć w folię aluminiową i upiec do miękkości w piekarniku (ok. 1 godziny w 200°C ). Upieczone, wystudzone buraki obrać i pokroić na jak najcieńsze plasterki. Na talerzu ułożyć umyte liście rukoli, a na niej plastry buraka. Tak przygotowane carpaccio posypujemy pokruszonym serem kozim. Całość doprawiamy solą i  pieprzem, a następnie polewamy sosem przygotowanym poprzez zmieszanie oliwy z octem balsamicznym oraz posiekaną natką pietruszki lub lubczykiem.

burakk

Rada:

Możemy upiec/ugotować większą ilość buraków, a następnie przechowywać je w lodówce do 3 dni. Sposób dla zabieganych – kupno ugotowanych i zapakowanych hermetycznie buraków (dostępne  m.in. w sieci Lidl na dziale warzywnym).

Oceń artykuł:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *