Izolat białka dla kogo?

Podziel się:

Rynek odżywek białkowych oferuje nam obecnie szeroki dostęp do produktów wspomagających naszą codzienną dietę. Frakcje białkowe, jakie spotykamy najczęściej, to: koncentrat białek serwatkowych, izolat białek serwatkowych, hydrolizat, czy też kazeina micelarna. Wszystkie wymienione produkty bazują na białku zawartym w mleku, jednak chcielibyśmy przybliżyć Wam tym razem charakterystykę WPI.

izolat-bialka

WPI jest to białko serwatkowe

Otrzymywane jest w procesie technologicznym mleka, a pisząc dokładniej w wyniku mikrofiltracji serwatki. Podczas tego procesu, dąży się do wydobycia pozostałości części białkowych, które zawarte są w odpadzie mlecznym np: podczas produkcji sera – serwatce. Nie oznacza to jednak, że są to białka małowartościowe lub gorszej jakości. Wręcz przeciwnie! Izolat białek serwatkowych, charakteryzuje się wysoką wartością biologiczną, która jest najwyższa wśród produktów białkowych, oznacza to, że proteiny pochodzące z mleka, wykazują wyższą wartość, niż typowy kurczak, którego ochoczo zjadamy na co dzień. WPI dodatkowo, charakteryzuje się dużą zawartością aminokwasów EAA, w których znajduje się BCAA. Bogata zawartość leucyny, sprawia, że każda porcja bez problemu wspomaga osiągnięcie tzw. progu leucynowego, który to reguluje syntezę białkową w naszym ciele.

Izolat białek serwatkowych

Charakteryzuje się głównie tym, że zawiera więcej białka na 100g odżywki. Jest on, jak sama nazwa wskazuje, bardziej wyizolowaną formą, która posiada ograniczoną do minimum zawartość węglowodanów i tłuszczy. Jest to bardzo ważna wiadomość dla osób uczulonych na cukier mleka (laktozę), który powoduje różnego rodzaju perturbację w układzie pokarmowym. Jeżeli chodzi
o czas strawności WPI, w porównaniu do WPC, tutaj różnice nie są znaczne. Oba produkty trawią się w podobny sposób, gdyż obie formy zawierają pełne białko, nie podzielone na mniejsze formy np: tripeptydy, jak w przypadku hydrolizatów.

Z suplementacji WPI skorzystają więc głównie osoby, które unikają laktozy. Nietolerancja ta, jest dość częstą przypadłością osób dorosłych ze względu na brak enzymu laktazy. Dodatkowo, chętnie po izolat sięgają sportowcy, zwłaszcza sportów sylwetkowych w okresie przygotowania do startów. Muszą oni zadbać o każdy szczegół swojej diety, dlatego każdy gram węglowodanów, czy tłuszczy jest istotny.
Kusi dodatkowo, większa zawartość protein na 100g, co przekłada się na korzystniejszy profil aminokwasów, więcej EAA i BCAA. Osoby mające problemy trawienne, nie wynikające z samego udziału laktozy, dodatkowo mogą czuć nieco lepszą strawność podczas stosowania WPI, które będzie lżejsze dla żołądka i dwunastnicy.

Oceń artykuł:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 głosów )
Loading...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *