Jajko. Wszystko co warto wiedzieć o jajkach

Podziel się:

jajko

Jajko kurze zbudowane jest ze skorupy z błonami, białka oraz żółtka. Jajka są dobrym źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka, pamiętajmy również że w żółtku mamy wszystkie wysokowartościowe substancje. Dlatego są podstawowym elementem diety wielu osób aktywnych fizycznie. Dodatkowo jajko jako jedyny produkt spożywczy zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne.

Ile kalorii ma jajko ?

Jaja można uznać za pokarm niskokaloryczny.  Jedno średniej wielkości jajko ( waga 50g ) zawiera około 71,5 kcal, z pośród których ok. 44,7 kalorii pochodzi z tłuszczów, 25,2 z białek i 1,6 z węglowodanów.

Witaminy i mikroelementy zawarte w jajkach:

  • Wita­mina B12
  • Kwas pan­to­te­nowy
  • Wita­mina B9
  • Wita­mina A
  • Wita­mina D
  • Wita­mina B6
  • Wita­mina E
  • Wita­mina B1
  • Selen
  • Cynk
  • Fosfor

Oceń artykuł:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 4,50 out of 5)
Loading...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *