Jakie są rodzaje ryżu?

Podziel się:

Kurczak z ryżem to standard kulturystyczny, który dostarcza wysokiej jakości chudego białka, jak i węglowodanów, nadających się w diecie sportowca, jako wsparcie energetyczne. Jednak ryż niejedno ma imię, a obecnie jego wybór jest dość znaczny. Przyjrzyjmy się więc temu, co mamy dostępne na rynku i w jakich potrawach sprawdzi się najlepiej.

Długość ma znaczenie

Podstawowy podział ryżu, dzieli go na długość ziaren, gdzie wyróżniamy:

– ziarna krótkie – najbardziej popularna forma ryżu, długość ziaren sięga max 5 mm, wykorzystywany jest do większości potraw, charakteryzują się tym, że się mocno sklejają, idealny do blendowania np. z odżywka białkowa w formie deseru, ze względu na to, że da się z niego zrobić gładki krem
– ziarna średniej długości – długość ziaren to około 6 mm, wykorzystywany jest jako dodatek do deserów, jak i klasycznych potraw mięsnych.
– ziarna długie – są sypkie, długość ziaren sięga ponad 7 mm, dzięki temu, że się nie kleją, wykorzystywane są głównie do sałatek oraz zup.

Podział kolorystyczny

– żółty – wykorzystywany głównie w daniach azjatyckich, charakteryzuje się tym, że jest słodki i dość mocno kleisty.
– czarny – nazywany ryżem dziki, bogaty w antocyjany, wysokoodżywczy, zawiera sporo błonnika. Jest jedna z najbardziej cenionych odmian, która gości na talerzach osób dbających o swoje zdrowie.
– czerwony – podobnie na wzór dzikiego, nie jest ryżem łuskanym, bogaty w wiele związków organicznych, wspomaga utrzymanie kondycji jelit, poprzez zawartość błonnika.
– brązowy – wykorzystywany jest głównie do farszów. Bogaty w magnez, witaminy z grupy B, jak i błonnik. Wymaga nieco dłuższej obróbki termicznej. Wiele osób nie lubi korzystać z tego typu ryżu, ze względu na charakterystyczny smak jak i teksturę.
– biały – najbardziej popularny i najmniej bogaty w składniki odżywcze. Często jest dość mocno oczyszczony w wyniku tzw. polerowania. Gości na stołach jako podstawowy element diety.

Podział związany z nazewnictwem

– parboiled – należy do grupy ryży sypkich, długoziarnisty. Idealny do sałatek. Wykazuje bogactwo składników odżywczych, pomimo tego, że jest barwy białej biały.
– basmati – podobnie jak ryż parboiled, nie skleja się, posiada specyficzny smak przypominający orzechy, idealny jako dodatek do mięs i ryb.
– jaśminowy – posiada delikatny słodki smak, wykorzystywany dość powszechnie jako dodatek do wszelkiego rodzaju potraw.
– arborio, loto, carnaroli – włoskie odmiany ryżu wykorzystywane do risotto, wydzielają dużo skrobi, co sprawia, że mocno się kleją, smakowo podobne są do klasycznego białego ryżu
– ryż kleisty – pochodzi głównie z Japonii i wykorzystywany jest jako podstawa sushi. Posiada słodki, delikatny smak.

Pamiętajcie, że kluczem do zdrowej diety jest różnorodność.

Oceń artykuł:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *