WPC – Dlaczego warto stosować odżywkę białkową?

Podziel się:

Białka serwatkowe są znane właściwie każdej osobie aktywnej fizycznie, ale stosowane są również przez osoby, które nie ćwiczą. WPC jest tak popularne, ponieważ niesie za sobą wiele korzyści, których często nie dają inne tego typu produkty.

Białko w diecie sportowca

Białka należą do podstawowych składników odżywczych, stanowią najważniejszy element budulcowy wszystkich organizmów. Elementem podstawowym, który buduje białka, są aminokwasy. To one, łącząc się ze sobą, tworzą wielocząsteczkowe związki chemiczne o bardzo skomplikowanej budowie, a także dużej masie cząsteczkowej. Dlatego białka różnią się od siebie budową oraz własnościami. Różnice te zależą od liczby aminokwasów oraz ich wzajemnego położenia w danej cząsteczce.

Wyróżnia się 20 aminokwasów, a spośród nich znajdziemy ósemkę, które są niezbędne dla funkcjonowania organizmu. Są to aminokwasy egzogenne, czyli takie, które musimy dostarczyć z pożywienia. Zaliczamy do nich:

  • lizynę – wspomaga ona syntezę białka, a także absorpcję wapnia, pobudza ona przyrost tkanki mięśniowej, przyspiesza gojenie ran
  • metioninę – która jest niezbędna do produkcji glutationu, czyli silnego antyoksydantu, glutation oczyszcza nasz organizm ze zbędnych produktów przemiany materii. W tym przypadku, dzięki witaminie B6 metionina zostaje przekształcona w cysteinę, która wykazuje silne działanie przeciwutleniające oraz oczyszczające organizm. Metionina oddziałuje również pozytywnie na neuroprzekaźniki, poprawiają pracę układu nerwowego,
  • treoninę – która jest jednym ze składników skóry, pełni funkcję jej prawidłowego nawodnienia, dzięki czemu skóra jest odpowiednio nawilżona, wygląda młodziej. Ponadto, treonina bierze udział w tworzeniu kolagenu, co również przyczynia się do polepszenia stanu skóry. Cząsteczki treoniny poprawiają pracę naszego układ nerwowego, wpływają pozytywnie również na pracę tarczycy, a także wzmacniają szkliwo.
  • leucynę – która działa na nasze mięśnie antykatabolicznie, wpływa na wzrost hormonu wzrostu, stymuluje wytwarzanie glikogenu, a także chroni nas przed nadmiernym wyrzutem kortyzolu, ponadto zwiększa wrażliwość naszego organizmu na insulinę i stabilizuje poziom cholesterolu,
  • izoleucynę – która zabezpiecza mięśnie przed ich rozpadem, wspomaga również się ran, bierze również udział w procesie krzepnięcia krwi, a także reguluje poziom cukru we krwi,
  • walinę – która odpowiada za regenerację po wysiłkową, działa antykatabolicznie, walina wykorzystywana jest podczas syntezy witaminy B5, reguluje również poziom cukru we krwi, jej obecność w diecie przyspiesza metabolizm oraz reguluje gospodarkę hormonalną,
  • tryptofan – który pełni rolę prekursora serotoniny, pomaga walczyć z depresją, ma również spory wpływ na produkcję melatoniny, bierze również udział w biosyntezie witaminy B6 oraz witaminy B3. Ponadto jego obecność w naszej diecie chroni oczy przed szkodliwymi działaniami promieni UV,
  • fenyloalaninę – która służy do produkcji dopaminy oraz adrenaliny i noradrenaliny, dlatego też jej rola jest bardzo istotna, reguluje naszą psychikę oraz nasze samopoczucie, ponadto jest pomocna przy leczeniu depresji oraz innych zaburzeń nastroju, a także dzięki jej właściwościom bóle powysiłkowe są zdecydowanie mniej odczuwalne. Kolejną istotną rolą fenyloalaniny jest zwiększenie popędu seksualnego.
  • histydynę – aminokwas ten jest wytwarzany przez nasz organizm, jednak w bardzo niewielkich ilościach. Jej obecność w diecie wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej, jest także prekursorem histaminy. Bierze udział w syntezie hemoglobiny.

Kolejną grupą aminokwasów są aminokwasy półegzogenne. Mogą one powstać w naszym organizmie z aminokwasów egzogennych, np.: tyrozyna jest syntezowana w naszej wątrobie z fenyloalaniny, zaś z metioniny tworzy się cysteina. Trzecia grupa to aminokwasy endogenne, nie są one nam niezbędne, nasz organizm sam je syntezuje. Są to:

  • glicyna,
  • alanina,
  • arginina,
  • kwas asparaginowy,
  • kwas glutaminowy,
  • prolina,
  • hydroksyprolina
  • seryna.

Czym jest białko serwatkowe i po co je suplementować?

Białko serwatkowe to białko, które bogate jest w aminokwasy egzogenne, a także endogenne. Ponadto, obecne są w nim aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach BCAA, do których zaliczamy walinę, leucynę oraz izoleucynę. Białka serwatkowe otrzymujemy z serwatki, która jest produktem ubocznym przy tworzeniu sera. Białko to działa antykatabolicznie, ochraniając nasze mięśnie przed uszkodzeniami, a także stymuluje spalanie tłuszczów. Ponadto, białko serwatki zawiera przeciwciała, które wzmacniają nasz układ odpornościowy. Aby wybrać dobrej jakości białko serwatkowe, warto szukać produktów o pewnym składzie, dobrej rozpuszczalności, jak np. WHEY PROTEIN, które dostępne jest w wielu wariantach smakowych oraz posiada atrakcyjną cenę. Dlatego, jeśli znudziło nam się dostarczanie białka w naszej diecie w postaci mięsa, ryb, czy jajek, warto sięgnąć po preparaty białkowe WPC, aby zapobiec deficytom białka.

Białko WPC sprawdzi się idealnie jako posiłek po treningu, ponieważ szybko się wchłania. W przypadku diety redukcyjnej, białko WPC będzie ciekawą alternatywą dla słodyczy. Z jego pomocą z łatwością przygotujemy smaczne posiłki. Odżywki serwatkowe mają znikomą ilość węglowodanów oraz tłuszczy, co spowoduje, że zaoszczędzimy nieco kalorii.

Podsumowanie

Korzystanie z WPC może nam przynieść wiele korzyści. Wzbogacimy swoją dietę o aminokwasy rozgałęzione, nadamy naszym deserom ciekawego smaku, z łatwością przygotujemy posiłek poza domem, a także zapewnimy sobie odpowiednią podaż białka, kiedy mamy problem z dostarczeniem go z tradycyjnego jedzenia. Dzięki różnym smakom każdy znajdzie coś dla siebie i wykorzysta to w swojej kuchni.

Oceń artykuł:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...

Komentarz do “WPC – Dlaczego warto stosować odżywkę białkową?

  • MarekX

    (16 lutego 2018 - 10:20)

    Dobre białeczko nie jest złe 😀
    mi ostatnio podchodzi smak solonego karmelu można to dostać w sfd

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *