Czarnuszka – ciekawa przyprawa

Podziel się:
Zastanawialiście się kiedyś, która z przypraw ma najciekawsze właściwości, a zarazem nadaje potrawom wyjątkowy smak i aromat? Jest ich wiele, niestety nie wszystkie spełniają te kryteria. Od imbiru, przez kurkumę, do chilli, każda z nich ma specyficzne właściwości smakowe, które nie odpowiadają każdemu i dość mocno zmieniają smak potrawy. Jedną z mniej popularnych, ale dość tanich przypraw jest czarnuszka siewna. Zwana również inaczej czarnym kminem lub posiadająca łacińską nazwę Nigella sativa stosowana była już w kuchni starożytnego Egiptu, gdzie nazywana była “złotem faraonów”. W stosunku do jej składu i właściwości przeprowadzono setki ciekawych badań. Skupmy się na tych najważniejszych.
5_article_57ee017229979_article_day_v3

Bogaty skład przyprawy

Nasiona czarnego kminu zawierają do 40% tłuszczów, w skład których wchodzą kwas alfa-linolenowy, linolowy, oleinowy, stearynowy, palmitynowy, eikozadienowy i mirystynowy. Mamy więc dużą różnorodność, od omega 3, przez omega 6,9 i kwasy tłuszczowe nasycone. W jej skład wchodzi aż osiem z dziesięciu aminokwasów egzogennych. Występują w niej również białka, składniki mineralne, jak wapń, cynk, fosfor, żelazo, miedź oraz witaminy z grupy B, E, beta-karoten. Zawiera rzadko występujące w świecie roślin alkaloidy: damasceinę, nigellinę, nigellaminę, niegellacynę i nigellidynę, mające liczne właściwości, np. przeciwskurczowe, przeciwbakteryjne i immunologiczne. W jej skład wchodzą m.in. saponiny o właściwościach przeciwbólowych, takie jak malantyna i hederakozyd C.

Działanie przeciwnowotworowe

Czarnuszka, jako jedna z niewielu przypraw ma bardzo ciekawą właściwość wywoływania apotozy. Jest to naturalny proces zaprogramowanej śmierci komórki w organizmie wielokomórkowym. Dzięki niemu organizm ma możliwość pozbywania się uszkodzonych i zużytych komórek. Proces ten ma na celu dobro całego organizmu. Badania przeprowadzone w tym kierunku wykonywane były między innymi na nowotworach: płuc, szpiku, okrężnicy, prostaty, piersi, trzustki, wątroby czy mózgu, dając pozytywne efekty w zwalczaniu komórek nowotworowych w stosunku do grupy placebo. Działanie to wynika z bardzo silnych właściwości antyoksydacyjnych. Hamując angiogenezę i metastazę komórek rakowych następuje stymulacja interferonu, immunoglobulin oraz interleukin, które działają przeciwko antygenom nowotworowym. W badaniu przeprowadzonym w 2006 roku, przez chorwacki Instytut Rudej Boskowic, wykazano wypływ czarnuszki na zmniejszenie komórek nowotworowych w organizmach myszy.

Choroby autoimmunologiczne

Czarnuszka bardzo dobrze sprawdzi się jako dodatek do diety osób cierpiących na choroby autoimmunologiczne, takie jak, np. alergie, toczeń, reumatoidalne zapalenie stawów, Hashimoto, niedokrwistość czy sarkoidoza. Składniki czarnuszki blokują syntezę prostaglandyn. Obecne w niej tymochinon i nigellina blokują indukowalną syntazę tlenku azotu i blokują 5-lipooksygenazę. Ma to znaczny wpływ na hamowanie autoagresji immunologicznej. Pozytywny wpływ w tym kierunku mają również właściwości antyzapalne, antyhistaminowe i zmniejszające ilość wolnych rodników.

Grzyby, wirusy, bakterie, pasożyty

W przeprowadzonym badaniu podawano uczestnikom przez 3-10 dni czarnuszkę. W wyniku tego zaobserwowano zmniejszenie wzrostu patogenów, takich jak np. popularna w ostatnich czasach Candida Albicans. Daje to pozytywne rokowania na walkę z tym ciężkim do wyleczenia grzybem. Prawdopodobnie właściwości te czarnuszka zawdzięcza sporej zawartości tymochinonu. Wśród 30 badanych patogenów na ludzkich organizmach tymochinon wykazał najlepsze właściwości przeciwgrzybiczne przeciw wszystkim testowanym drożdżom i dermatofitom. W badaniach nad gronkowcem złocistym Staphylococcus aureus – MRSA odkryto, że tylko olej z czarnuszki potrafi zwalczyć ten antybiotykooporny szczep bakterii. Z kolei w badaniach przeprowadzonych na dzieciach chorujących na tasiemczycę wykazano działanie przeciwtasiemcowe, zwalczając bez skutków ubocznych przywrę.

Podsumowanie

Czarnuszka jest jedną z ciekawszych przypraw dostępnych na rynku. Nadaje bardzo dobry smak sałatkom, zupom, rybom czy mięsom, przy okazji nie jest droga i ma wiele prozdrowotnych właściwości. Zdecydowanie warto dodać tę przyprawę w naszych dietach.
Autor:
Łukasz Domeracki
  • mgr inż. technologii żywności i żywienia człowieka
  • Instruktor sportu

Oceń artykuł:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *