Dlaczego magnez jest tak ważny w diecie?

Podziel się:

O tym jak ważny jest magnez w diecie człowieka, możemy usłyszeć w popularnych reklamach w TV, które opisują jego działanie, jako wsparcie dla pracy serca, czy zapobieganiu niekontrolowanych tzw. kurczy mięśni. Jednak sam pierwiastek wykazuje dużo szersze działanie biologiczne, które wpływa na szereg procesów metabolicznych. 

Rola w organizmie

Magnez stanowi pierwiastek o właściwościach modulacyjnych układ nerwowy. Oznacza to, że dzięki odpowiedniej podaży magnezu, praca układu nerwowego jest niezakłócona. Dodatkowo, wpływa na komórki mózgu, poprzez metabolizm białek, węglowodanów i tłuszczy, co skutkuje ich lepszym odżywianiem. Łatwo można, więc się domyślić, że brak magnezu oznaczać może problemy z pamięcią, ograniczeniem funkcji poznawczych czy utrudnioną nauką i koncentracją.

Poprzez wpływ na układ nerwowy, który zaopatruje serce i kontroluje jego pracę, zapobiega występowaniu arytmiom. Osoby, których dieta jest uboga w magnez częściej zapadają na choroby serca, w tym zawał. Właściwości relaksujące magnezu wpływają również na funkcje naczyń krwionośnych, które dbają o prawidłowy przepływ krwi przez mięsień sercowy, dbając by nie zabrakło mu tlenu oraz substratów energetycznych.

Dzięki połączeniu z wapniem i witaminą D3, magnez wpływa na budowę kości i zębów, odgrywa więc rolę budulcową. Reguluje również metabolizm człowieka, wpływając na pracę tarczycy. Zabezpiecza nerki, wspiera trawienie i chroni przed metalami ciężkimi. Ciekawostką jest, że kobiety w okresie “napięcia przedmiesiączkowego”, którym zwiększono podaż magnezu w diecie, przechodzą je dużo łagodniej.

Źródła pokarmowe

Najbardziej zasobne w magnez produkty to (wartości na 100g):
  • kakao 16% (420mg),
  • kasza gryczana (218 mg),
  • czekolada gorzka (165 mg),
  • orzechy laskowe (140 mg),
  • płatki owsiane (129 mg)
  • woda mineralna Muszynianka (128,3 mg w jednym litrze wody).

Oznaki niedoborów

<Pierwszą z oznak, jaka towarzyszy niedoborom magnezu, może być rozdrażnienie, podatność na stres czy silne odczucie zmęczenia. Są to objawy psychiczne, płynące z układu nerwowego, który daje nam wyraźne sygnały, że brakuje nam tego cennego pierwiastka w diecie.

Gdy łapią nas tzw. kurcze mięśniowe, drgają nam powieki, to znak, że magnezu w naszym ciele jest bardzo mało, a my powinniśmy natychmiast skupić się na uzupełnieniu jego niedoborów. Dodatkowo, permanentny brak magnezu powodować może kołatanie serca, bezsenność i drgawki.

Dawkowanie i forma

Jeżeli decydujemy się na wybór preparatu magnezowego, powinniśmy zwrócić uwagę na formę w jakiej się znajduje. Najlepiej przyswajalne są produkty oparte na magnezie chelatowanym oraz na cytrynianie. Wykazują one dużo większe właściwości biologiczne, przez co organizm chętniej je wykorzystuje na potrzeby metaboliczne. Nie polecam zakupu popularnych tabletek musujących czy tlenków/mleczanów, których przyswajanie jest kiepskie, co sprawia, że stosowanie tego typu środków jest nieekonomiczne.

Dawka około 500 mg z suplementu diety wydaje się być ilością wystarczającą. Ważne jest, byśmy zwrócili uwagę na zawartość jonów magnezu w preparacie, a nie całą masę cząsteczki chelatu, która ze względu na połączenie z aminokwasem jest sporo cięższa.

 

Autor:
Tomasz Maciołek
  • Dyplomowany fizjoterapeuta
  • Instruktor kulturystyki

Oceń artykuł:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *