Jak dobrze ugotować kukurydzę?

Podziel się:
Oglądając film, często widzimy jak bohaterowie zajadają się pysznymi, gorącymi kolbami kukurydzy, które ociekają masełkiem. Zafascynowani widokiem pędzimy do sklepu, kupujemy kukurydzę, gotujemy, wyjmujemy z garnka, smarujemy masełkiem i… no właśnie, coś jest nie tak? Jest twarda, sucha i bez smaku.

corn cob between green leaves

Przyjrzyjmy się zatem procesowi krok po kroku, jak właściwie przygotować pyszny dodatek do obiadu w sposób prawidłowy. 4 proste kroki sprawią, że również będziesz mógł cieszyć się smakiem soczystej kukurydzy z uśmiechem na twarzy.

Krok 1

Kukurydzę należy dokładnie oczyścić z pozostałych elementów kolby jak liście, czy drobne niteczki, stanowiące osłonkę dla ziaren. Wybierz kukurydzę o dużych, żółtych ziarnach, które będą smakowały najlepiej.

Krok 2

Zagotuj wodę. Woda ma wrzeć. Do wody nie dodajemy soli. Osoby chcące delikatnie złagodzić smak kukurydzy, dodać jej nieco słodyczy, mogą wymieszać wodę w proporcjach 1:1 z mlekiem.

Krok 3

Czas gotowania jest kluczowy. Zbyt długie gotowanie sprawi, że kukurydza robi się twarda i niesmaczna. Po tym jak wrzuciliśmy kukurydze do wrzątku, obserwujemy kiedy woda zacznie z powrotem się gotować i od tego momentu liczymy 5-7 minut, w zależności od wielkości kolby. Gotowanie dłuższe niż 10 minut powodować może, że kukurydza będzie robiła się nam coraz bardziej twarda.

Krok 4

Po okresie gotowania (5-7min) wyjmujemy bezpośrednio na talerz i doprawiamy wg uznania. Idealnie nadają się tutaj masła smakowe, którymi możemy natrzeć gorącą kukurydzę.
Smacznego!
Autor:
Tomasz Maciołek
  • Dyplomowany fizjoterapeuta
  • Instruktor kulturystyki

Oceń artykuł:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *