Odpowiedni dobór produktów żywnościowych w naszej diecie jest kluczowy, ze względu na funkcjonowanie układu immunologicznego. Wpływ jedzenia na naszą odporność jest bez wątpienia jednym z ważniejszych czynników, o które powinniśmy zadbać. Jak jedzenie wpływa na nasz organizm i co powinniśmy jeść by się wzmocnić?
Jak pokarm wzmacnia odporność?
Produkty żywnościowe stanowią bogate źródło witamin, minerałów czy też związków fenolowych, których działanie wspomaga utrzymanie układu odpornościowego w dobrej kondycji. Główne zadanie tutaj mają takie witaminy jak: C, B6, czy też A. Dodatkowo warto, aby występowały one w sąsiedztwie bioflawonoidów, które znacznie podnoszą ich wartość biologiczną i umożliwiają większe przyswajanie. Minerały, takie jak: cynk, selen i żelazo, wykazują działanie przeciwinfekcyjne, bakteriobójcze oraz niwelują aktywność drożdży.
Ważne jest, by spożywać również produkty bogate w antyoksydanty. Zabezpieczają one przed działaniem wolnych rodników, które skutecznie potrafią osłabiać działanie naszej odporności, sprzyjając infekcjom i chorobom. Dodatkowo, antyoksydanty łagodzą tzw. stres oksydacyjny i jego skutki, co sprzyja utrzymaniu witalności i aktywności naszego ciała.
Jednak kluczowe, z punktu widzenia wzmocnienia naszej naturalnej ochrony jest prawidłowe funkcjonowanie jelit, a pisząc bardziej szczegółowo, flory bakteryjnej. Ważne więc będzie, by nasze pokarmy bogate były w prebiotyki i probiotyki. Produkty zasobne w błonnik będą dostarczały pożywki dla naszej flory bakteryjnej, która w sposób naturalny będzie kontrolowała nasze dobre samopoczucie.
Co więc jeść?
- Spożywaj cytrusy, jarmuż, brukselkę, które są naturalnym źródłem witaminy C.
- Korzystaj z dodatku czosnku, który jest źródłem naturalnego antybiotyku – allicyny. Pomaga on w przeciwdziałaniu bakteriom oraz podtrzymuje aktywność układu odpornościowego.
- Wykorzystuj natkę pietruszki jako formę przyprawy.
- Spożywaj odpowiednią ilość płynów, minimum 2-2,5 litra wody dziennie, które wspomogą funkcje oczyszczające naszego ciała, przyspieszając usuwanie toksyn.
- Dodaj produkty fermentacji mlekowej. Kefir, jogurt naturalny w diecie wspomoże skutecznie pracę jelit, dostarczy bakterii probiotycznych.
- Kapusta kiszona, ogórki, nadają się idealnie jako wsparcie naszej diety, wspomagają żywe kultury bakterii, które skutecznie chronią organizm.
- Ogranicz lub wyeliminuj używki, które osłabiają nasze ciało i powodują niedobory witamin, jak i minerałów. Słodycze będą sprzyjały fermentacji i namnażaniu bakterii w naszym ciele.
- Dodawaj grzyby shiitake do posiłków, zawierają one lentinan, który mobilizuje leukocyty.
- Rozgrzewające zupy potrafią postawić na nogi. Korzystaj z takich przypraw jak: imbir, gałka muszkatołowa, curry, pieprz kajeński, które w sposób naturalny rozgrzeją i zmobilizują do walki z infekcją.
- Spożywaj orzechy, oleje tłoczone na zimno, tran, stanowiące źródło omega 3 i witaminy D3, które wspierają organizm w utrzymaniu zdrowia i łagodzą stany zapalne.
Autor:
Tomasz Maciołek
- Dyplomowany fizjoterapeuta
- Instruktor kulturystyki
Oceń artykuł: