Jaka powinna być przerwa między posiłkami

Podziel się:

Ułożenie “diety idealnej”, dostarcza nam wielu problemów i spędza sen z powiek. Gdy mamy już dopracowaną kompozycję posiłków i wszystko dopięte pod kątem zawartości białek, węglowodanów i tłuszczy, dochodzą kolejne problemy, jak choćby czasowy rozkład posiłków w ciągu dnia. Na czym się skupić planując timing naszego jadłospisu?

przerwa-posilki

Pierwszy posiłek zjedz do 30 minut po wstaniu z łóżka!

Takimi sloganami często karmią nas osoby praktykujące żywienie człowieka. Jednak jak się okazuje, nie jest ono poparte faktami naukowymi i nic się nie stanie, jak śniadania nie zjemy w ogóle. Pewne systemy żywieniowe, jak np.: przerywany post (IF), bazuje właśnie na koncepcji, która tłumaczy, że jedzenie skoro świt, niekoniecznie przekłada się na kompozycję sylwetki w sposób pozytywny. Planując, więc swoje śniadanie, możesz je zjeść na spokojnie w drodze do pracy, w pracy, czy też szkole. Nie ma konieczności wpychania w siebie czegokolwiek zaraz po przebudzeniu. Nie będzie nam groził katabolizm mięśniowy ani nie spowolni nam to metabolizmu.

Idąc dalej, każdy kolejny posiłek możemy zjadać w częstotliwości, jaka nam się tylko podoba. Nie ma potrzeby przerywać pracy i jeść, bo tak wynika z zasad żywienia, by zjadać posiłek co 2-3h. Taka strategia jest przydatna, z punktu widzenia psychologicznego, by u osób z problemem otyłości lub nadwagą, wyrobić pewien nawyk, regularnych, małych porcji posiłku, co, nieco ogranicza ich chęć na podjadanie i skoki cukru we krwi. Nie ma, więc dowodów naukowych na to, że jedząc 5 posiłków dziennie w regularnych odstępach co 2-3 godziny, zapewniamy sobie dobrostan zdrowotny i przyspieszymy odchudzanie. Równie dobrze sprawdzą się 3 posiłki dziennie, które dzieli okres 6-7 godzin.

dsdysdy

Wynika to z podaży kalorycznej. Dopóki nie będziemy przekraczać dziennego zapotrzebowania kalorycznego, a dodatkowo wprowadzimy restrykcje kaloryczne, jesteśmy w stanie na 3 posiłkach zrobić równie skuteczną redukcję, jak na 5 w ciągu doby.

Problem posiłków okołotreningowych

Kluczowym zagadnieniem w diecie sportowca jest ułożenie jadłospisu z uwzględnieniem posiłków okołotreningowych. Ważne jest, by zjeść posiłek około 1,5-3h przed wysiłkiem fizycznym oraz do 1-2h po zakończonym treningu. Taka strategia pozwoli nam na efektywny trening, dostarczy energii do działania, wspomoże efekt pompy mięśniowej i zapobiegnie spadkom energii. Posiłek po treningowy natomiast będzie uzupełniał niedobory energetyczne, które mogą wystąpić po treningowo. Dostarczy elementów budulcowych, co zainicjuje procesy anaboliczne i regeneracyjne ustroju.

Na zakończenie warto dodać informację, że ostatni posiłek w naszej diecie, nie musi być zjadany przed godziną 18. Tutaj obowiązuje taka sama zasada, o której wspomniano w punkcie pierwszym. To czy schudniemy, czy przytyjemy, będzie uzależnione od podaży kalorii, a nie od godziny zjadanych posiłków. Mało tego, dodatnie węglowodanów w ostatnim posiłku przed snem, dodatkowo wspomoże proces regeneracyjny, poprawią jakość snu i wyciszą.

Oceń artykuł:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (7 votes, average: 3,71 out of 5)
Loading...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *