Wytwarzana z obłuskanych nasion gryki. Wyróżniamy białą niepaloną oraz paloną. Obie zdecydowanie warte są tego, aby znalazły się w zdrowej diecie każdego człowieka. Jednak wersja niepalona ma kilka właściwości, które powinny skłonić nas do tego, aby skupić na niej większą uwagę.
Kacza biała czy palona?
Kasza gryczana jest cennym źródłem składników odżywczych. Porównajmy więc składy obu kasz według USDA National Nutrient Database for Standard Reference:
Kasza gryczana biała, surowa 100g
- Białko 13,25g
- Węglowodany 71,5g
- Tłuszcze 3,40g
- Woda 9,75g
- Kcal 243
Kasza gryczana palona, surowa 100g
- Białko 11,73g
- Węglowodany 74,95kg
- Tłuszcze 2,71g
- Woda 8,41g
- Kcal 346
Jak widać z porównania, ilości składników odżywczych są bardzo zbliżone. Jednak zagłębiając się w makro i mikroelementy zobaczyć możemy znaczną różnicę w ilości potasu. W przypadku białej kaszy gryczanej wynosi ona aż 460mg, z kolei palona zawiera 320mg, więc szczególną uwagę powinny zwrócić na nią osoby borykające się z częstymi skurczami mięśni, wynikającymi między innymi z niedoborów tego składnika mineralnego.
Kasza biała – źródłem magnezu
Kasza gryczana biała jest jednym z lepszych i niewielu źródłem magnezu w naszej diecie. Ilość 231mg/100g produktu pozwala zaliczyć ją do tzw. superfood, czyli nieprzetworzonej żywności pochodzenia naturalnego, bogatej w składniki odżywcze działające korzystnie na organizm człowieka. Jest to kolejny powód, który powinniśmy wziąć pod uwagę w komponowaniu diety, aby uzupełnić w niej magnez.
Preferencje smakowe
Kolejnym powodem, dla którego biała kasza gryczana powinna znaleźć się w diecie jest jej smak. O ile palona, z uwagi na specyficzny posmak “wilgoci”, jest nielubiana przez część osób, to smak białej jest zdecydowanie bardziej delikatny, o lekko orzechowym posmaku.
Do niedawna jej dostępność była bardzo słaba a cena dość wygórowana. Jednak od jakiegoś czasu produkt ten jest w zasadzie w cenie kaszy palonej, dostępny w popularnych sklepach.
Inne ciekawe właściwości kaszy gryczanej:
- brak obecności glutenu, dlatego powinna być obecna jako źródło węglowodanów diety bezglutenowej,
- jako jedyna kasza nie zakwasza ona organizmu. Wynika to ze wspomnianych wysokich ilości potasu i magnezu,
- korzystna w diecie wegańskiej i wegetariańskiej, z uwagi na wysoką zawartość białka i witamin z grupy B,
- jest cennym źródłem błonnika pokarmowego 6g/100g.
Autor:
Łukasz Domeracki
- mgr inż. technologii żywności i żywienia człowieka
- Instruktor sportu
Oceń artykuł: