Orzechy włoskie – właściwości i wartość odżywcza

Podziel się:

Orzechy włoskie pomimo, że stanowią dość kaloryczny dodatek w diecie, są bogatym źródłem składników odżywczych, w tym cennych kwasów tłuszczowych Omega 3, które są niezbędne dla funkcjonowania naszego organizmu.

orzechWloski

Co jeszcze w sobie kryją i jakie właściwości wykazują, które są istotne dla naszego zdrowia?

Orzechy włoskie zawierają około 650 kcal na 100g produktu, więc cechują się dość wysoką gęstością kaloryczną. Przyglądając się bliżej podziałowi makroskładników, zauważymy, że na pierwszym miejscu (pod kątem ilości) jest tłuszcz, który występuje aż w 65% produktu. Jednak, nie są to tłuszcze “bezwartościowe”, jak w przypadku przekąsek typu fast food. Główną część stanowią kwasy tłuszczowe wielonienasycone, które są źródłem Omega 3. Dodatkowo w orzechach znajdziemy bogatą zawartość protein na poziomie 15-16%, zasobnych w leucynę oraz argininę.
Węglowodany stanowią 6% masy orzechów, gdzie 3% to błonnik.

Pod kątem zawartości związków mineralnych wyróżniamy: wapń, żelazo, fosfor, mangan, potas, cynk, sód.

Z witamin natomiast znajdziemy w nim: witaminę A, C, E, K, B6, niacynę, ryboflawinę, kwas foliowy oraz tiaminę. Dodatkowo orzechy wykazują bogactwo wielu antyoksydantów.

Orzechy włoskie wpływają na takie parametry zdrowotne jak:

  • Poziom cholesterolu. Dzięki bogatej zawartości Omega 3 wykazują działanie przeciwzapalne, wspomagają pracę układu krwionośnego, m.in. poprzez zapobieganie odkładaniu blaszki miażdżycowej. Obniżają poziom lipoproteiny LDL, co poprawia stosunek LDL do HDL, na korzyść tej drugiej.
  • Praca mózgu. Nie bez powodu twierdzi się, że wygląd na wzór mózgu orzechów włoskich wskazuję ich główny obszar wsparcia. Dzięki sporej ilości kwasów tłuszczowych Omega 3, które uzupełnione są fosforem i manganem, doskonale wpływają na budowę komórek układu nerwowego, wspierają jego regenerację, jak i usprawniają procesy myślowe. Działanie to objawia się m.in. poprawą procesów myślowych, koncentracji i procesów uczenia się.
  • Układ nerwowy. Magnez i kwas foliowy oraz witaminy z grupy B, uzupełniają niedobory płynące z nadmiaru stresu w naszym organizmie. Zapobiegają zmęczeniu i wspomagają funkcję snu.
  • Układ pokarmowy. Właściwości odtruwające, antyseptyczne, bakteriobójcze orzechów włoskich znane były już od lat. Zazwyczaj wykorzystywana jest w tym celu nalewka, którą wykonuje się z zielonych orzechów.
  • Właściwości antynowotworowe. Bogactwo antyoksydantów sprawia, że orzechy włoskie stanowią znakomite źródło substancji, które zwalczają szkodliwe działanie wolnych rodników. Łagodzą skutki działania stresu oksydacyjnego, poprawiając funkcjonowanie wielu narządów.
  • Afrodyzjak. Jak się okazuje, orzechy włoskie ze względu na swój skład, wspomagają jakość męskiego nasienia.

Jak więc możemy przeczytać wyżej, orzechy włoskie stanowią bogactwo substancji odżywczych o działaniu prozdrowotnym. Włączenie ich do diety, wspomaga skutecznie nie tylko utrzymanie kondycji zdrowotnej, ale również może przełożyć się na poprawę parametrów stricte sportowych. Należy pamiętać, że orzechy powinniśmy wykorzystywać w całości. Chodzi tutaj o cienką skórkę, którą są pokryte i nadaje im charakterystycznej goryczki. Otóż w skórce tej znajduje się całe bogactwo antyoksydantów, które wykazują silne działanie biologiczne dla naszego ciała.

Autor:
Tomasz Maciołek
  • Dyplomowany fizjoterapeuta
  • Instruktor kulturystyki

Oceń artykuł:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *