Pokrzywa zwyczajna jest gatunkiem rośliny z rodziny pokrzywowatych. Jest ogólnodostępna i znana. Jednak czy jej właściwości są również tak rozpoznawalne? Przyjrzyjmy się jej dokładniej.
Wykorzystanie
Pokrzywa zwyczajna wykorzystywana jest na wiele sposobów. Stosuje się ją jako roślinę leczniczą, jadalną, kosmetyczną, paszową, a także w ogrodnictwie lub jako barwnik.
W lecznictwie już w starożytności wykorzystywano jej właściwości do tamowania krwotoków, leczenia zatruć i oparzeń, czy stosowano jako afrodyzjak. Pokrzywę wykorzystywano w lecznictwie ludowym w celu leczenia schorzeń skóry, łupieżu, jak również w przypadku astmy czy kaszlu. Z kolei w Afryce stosowana była jako pomoc na obrzęki, biegunkę i robaczycę.
Skład
Dokładne składniki i ich właściwości nie są jeszcze do końca zbadane. Roślina ta zawiera wiele cennych witamin: A, C, z grupy B, K, flawonoidy, karotenoidy, chlorofile A i B (do 0,75%), ksantofile, kwas mrówkowy, glikolowy, glicerynowy, fitosterole, garbniki, histaminę, acetylocholinę, serotoninę oraz olejki eteryczne. W korzeniu z kolei stwierdzono obecność kwasów organicznych, magnezu, potasu, manganu, fosforu, żelaza, krzemu, substancji woskowych i śluzowych.
Reumatyzm i bóle stawowe
W badaniu, w którym wzięło udział aż 10 tysięcy osób z problemami reumatycznymi lub stawowymi, stwierdzono, że podawanie codziennie, każdej z badanych osób ekstraktu z pokrzywy, dało pozytywne efekty aż u 95%. Ilość podanego ekstraktu z pokrzywy odpowiadała 9,64g suszonej rośliny. Stwierdzono znaczne różnice w funkcjonowaniu aparatu ruchu i ograniczeniu bólu kostno-stawowego. W niektórych przypadkach reumatoidalnego zapalenia stawów stosowanie ekstraktu z pokrzywy dało na tyle dobre efekty, że odstawiono niesteroidowe leki przeciwzapalne. Daje to spore możliwości w dalszych badaniach nad tą rośliną.
Układ immunologiczny
Wiele wskazuje na to, że ekstrakt z pokrzywy pobudza wytwarzanie w organizmie komórek produkujących przeciwciała – limfocyty typu T. Wpływa to na aktywność komórek odpornościowych organizmu, zwiększając lub zmniejszając ich aktywność. Daje to możliwości i pomoc w leczeniu chorób o podłożu autoimmunologicznym.
Stosowanie przetworów z pokrzywy chronić może nasze organizmy przed różnego rodzaju infekcjami. W liściach i korzeniach znajdują się bowiem związki pobudzające wytwarzanie interferonu i antygenów wirusowych. Białka te wytwarzane i uwalniane przez komórki ciała chronią organizm przed bakteriami, wirusami oraz grzybami. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Z kolei w czasie choroby można ją stosować w celu płukania gardła.
Podsumowanie
Zastosowanie i poznane jak do tej pory właściwości pokrzywy zwyczajnej są ogromne, a spora część związków w niej obecnych nie do końca zbadana. Daje to ogromne możliwości zastosowania jej przede wszystkim w medycynie. Zdecydowanie warto zastanowić się nad wprowadzeniem jej do naszej diety.
Autor:
- mgr inż. technologii żywności i żywienia człowieka
- Instruktor sportu
Oceń artykuł: