Węglowodany w posiłku potreningowym

Podziel się:

Węglowodany w posiłku potreningowym, stanowią kluczowe znaczenie, we wsparciu dla syntezy białek mięśniowych. Zadaniem węglowodanów w tym okresie jest m.in. przyspieszenie resyntezy glikogenu, regeneracji i wpływ na funkcje adaptacyjne układu mięśniowego jak i nerwowego. 

weglowodany-posilek

Rola węglowodanów w posiłku po treningowym

Wiele możemy wyczytać informacji odnośnie uszczuplenia rezerw glikogenu podczas treningu siłowego. Jak się okazuje, przeciętny wysiłek fizyczny, który stanowi trening kulturystyczny, nie wywołuje aż tak mocnych ubytków cukru mięśniowego, by trzeba było koniecznie uzupełniać jego poziom, po zakończonej sesji treningowej.

Po co więc węglowodany w okresie powysiłkowym?

Otóż spożycie węglowodanów powoduje wyrzut hormonu insuliny. Insulina wykazuje działanie transportowe oraz antykataboliczne. Jak, więc łatwo można się domyślić, spożycie białek w obecności węglowodanów, będzie powodowało lepsze ich transportowanie po ustroju. Dodatkowo, węglowodany i insulina będą stymulowały sekrecję anabolicznego hormonu – IGF-1 (insulinopodobny czynnik wzrostu), który skutecznie wspomaga budowę masy mięśniowej.

Spotkać możemy się z teorią, która mówi o tym, że węglowodany będą obniżały poziom HGH (hormonu wzrostu) po treningowo. Jednak, jak wykazują badania, sytuacja taka nie ma miejsca, gdy zostaną one spożyte w obecności białek. Dodatkowo, odpowiedź anaboliczna ze strony metabolizmu, jest dużo silniejsza, gdy połączymy węglowodany i białka w jednym okresie spożycia, aniżeli spożyjemy osobno białka, bądź też węglowodanów, w okresie powysiłkowym.

Jaki rodzaj węglowodanów wybrać

Rodzaj użytych węglowodanów w posiłku po treningowym również nie pozostaje bez znaczenia. Teoria powielana na siłowniach, mówi o tym, że po treningowo należy zastosować węglowodany proste, co ma za zadanie szybciej uzupełnić glikogen. Jednak jak wiemy juz po pierwszej części wpisu, nie ma takiej konieczności, by spieszyć się z ich spożyciem. Bazować możemy zatem na nieco bardziej złożonych formach jak np skrobia. Dodatkowo, jak wykazują badania, węglowodany złożone, nie mają tendencji do zalegania w żołądku, poprzez utworzenie roztworów hipertonicznych, których osmoza jest utrudniona.

Wybierając więc kompozycję cukrów po treningowych, warto bazować na takich produktach jak ryż, kasza, makaron, ziemniaki. Dodatkowo można dorzucić owoc, który wspomoże uzupełnienie glikogenu wątrobowego. Idealnym rozwiązaniem będzie np: deser z ugotowanego białego ryżu, rodzynkami, który dodatkowo uzupełnimy garścią kolorowych żelków.

Oceń artykuł:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 votes, average: 2,75 out of 5)
Loading...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *